Târgu Jiu, un pas către infinit!

Bun venit în orașul care deține Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor”. Te afli în orașul care este îmbrățișat de la Est la Vest de operele marelui sculptor Constantin Brâncuși. Dacă ești un iubitor al istoriei, poți descoperii poveștile și legendele locului și vei afla că orașul a fost loc de întâlnire pentru negustorii de dincoace și de dincolo de munți timp de secole.

Rămâi în orașul nostru și bucură-te de împrejurimile acestuia: trasee montane,  popasuri la stâne sau pensiuni, te poți reculege în mânăstirile și schiturile situate chiar sub poala muntelui, poți explora peșteri și chei sălbatice sau, echipat cum trebuie, te poți lăsa în voia apelor învolburate de munte. Descoperă, simte, împarte.

 

 

Târgu Jiu, un pas către infinit!

Povestea ansamblului de la Târgu Jiu – Arethia Tătărescu

 

 

 

 

 

Ansamblul monumental „Calea Eroilor” a fost realizat de Constantin Brâncuși cu ajutorul  Ligii Naționale  a Femeilor Gorjene, prezidată de Arethia Tătărescu, soția prim-ministrului României, Gheorghe Tătărescu. Acesta a fost donat orașului, pentru a preamări memoria eroilor gorjeni care s-au jerfit în războiul de întregire.

Ansamblul se întinde pe o axă de la vest la est, care traversează orașul pornind de la malul Jiului, din Parcul Central, unde se află lucrările din piatră – Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului, continuând cu Calea Eroilor, pe care se găsește Biserica Sfinții Apostoli și culminând cu Coloana fără Sfârșit, din fontă alămită și oțel, înălțată în mijlocul unui parc pe un promontoriu.

Arethia Tătărescu, mare iubitoare de artă și tradiții, a lăsat din propria inițiativă și eforturi mare parte din patrimoniul
cultural pe care îl deține orașul.

Biserica „Sfinții Nicolae și Andrei”

 

 

 

 

Locație: Str. 11 Iunie, nr. 48

 

Biserica „Sfinții Nicolae și Andrei” a fost construită în secolul al XVIII-lea prin grija protopopului Andrei Schevofilax, în stilul arhitectonic bizantin. În anul 1980 a avut loc refacerea picturii exterioare a bisericii, la care a contribuit și pictorul Iosif Keber.

 

Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavril”

 

 

 

Locație: Piața Victoriei, în fața Palatului Administrativ

 

Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavril”, cunoscută și sub numele de Biserica Catedrală sau Biserica Negustorilor. A fost construită de negustorii orașului, între 1748 – 1764, pe locul unei biserici mai vechi care data din anul 1717.

Pictura exterioară se remarcă prin zugrăvirea chipurilor de filosofi și prooroci, la  care a contribuit și Iosif Keber.

 

Mausoleul „Ecaterina Teodoroiu”

 

 

 

Locație: Piața Victoriei, între Palatul Administrativ și Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavril”

 

Mausoleul „Ecaterina Teodoroiu”, monumentul cu basoreliefuri în piatră, a fost ridicat în anul 1935, de către artista Milița Petrașcu, elevă a lui Constantin Brâncuși, pentru a adăposti rămășițele pământești ale Eroinei de la Jiu, cea care și-a sacrificat viața pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. Cele patru fețe laterale ale monumentului funerar înfățișează scene din viața și activitatea militară a eroinei.

Castelul de apă

 

 

 

Locație: Parcul Central

 

În anul 1909, autoritățile locale au hotărât să construiască un castel de apă de 19 m înălțime și cu un debit de 300 l apă/minut care să alimenteze fântânile din Grădina Publică, precum și udarea acesteia. Castelul de apă este acum una dintre atracțiile principale ale Parcului Central, fiind vizibil chiar de pe Calea Eroilor

Primul castel de apă a fost construit în anul 1909. Pe plăcuța fondatoare a construcției este inscripționat textul: ”Construită în MCMIX Primar fiind AL. POJOGEANU SACKE Architeckt EUGENIU DRĂGOESCU Antreprenori T. COSTESCU P. PONTUSSI”

Monumentul „Constantin Brâncuși”

 

 

 

Locație: Str. Traian, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor

Monumentul „Constantin Brâncuși” este opera sculptorului Ion Irimescu și a fost ridicat în anul 1976, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

Opera sculptorului V. Năstăsescu

 

 

 

În apropierea intersecției dintre Str. Calea Eroilor și Str. Gheorghe Magheru

Monumentul „Gheorghe Magheru” a fost dezvelit în data de 7 octombrie 1972 și este opera sculptorului V. Năstăsescu.

Lucrarea a fost amplasată pe locul unde s-a aflat casa lui Gheorghe Magheru, patriotul revoluționar care a jucat un rol important în mai multe momente-cheie din istoria României, cum ar fi Revoluția de la 1821, războiul ruso-turc din 1828 – 1829 și Revoluția de la 1848.

Statuia „Ecaterina Teodoroiu”

 

 

 

Statuia „Ecaterina Teodoroiu”

 

Statuia „Ecaterina Teodoroiu”, realizată de sculptorița Iulia Oniță în anul 1978, o înfățișează pe Eroina de la Jiu, prima femeie ofițer combatant din Armata Română, îmbrăcată în uniforma militară și cu arma în mână, pregătită de plecarea pe front.

Statuia „Tudor Vladimirescu”

 

 

 

Locatie: În parcul din fața Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”

 

Statuia „Tudor Vladimirescu”, cea mai veche statuie din Târgu Jiu, este opera sculptorului Constantin Bălăcescu și a fost ridicată în noiembrie 1898, din inițiativa unui grup de studenți din Gorj, în memoria conducătorului Revoluției de la 1821.

 

Comisarul Ioan C. Popilian

 

 

 

 

Locatie: în Parcul Central, lângă Podul Ferdinand

Comisarul Ioan C. Popilian este o figură emblematică pentru istoria județului, fiind cel care a mobilizat locuitorii Târgu Jiului pentru a apăra orașul de atacul trupelor germane în luptele de la Podul Jiului din timpul Primului Război Mondial.

Bustul lui Alexandru Ştefulescu

 

 

 

Locatie: Calea Eroilor, nr. 36

Bustul lui Alexandru Ştefulescu operă a sculptorului Vasile Blendea, a fost dezvelit în 1937. Alexandru Ştefulescu (1856 – 1910), învăţător şi revizor şcolar, publicist, arheolog, numismat, a fost un animator de prestigiu al vieţii culturale a oraşului, aducând prin scrierile sale o contribuţie preţioasă la cunoaşterea trecutului judeţului Gorj.

Muzeul de Artă

 

 

 

 

Locatie: În Parcul Central
Telefon: +40 253 218 550
Email: [email protected]
Website: www.muzeulgorjului.ro
Program de vizitare:
• Luni: Închis
• Marți – Duminică: 09:00 – 17:00

Muzeul de Artă cuprinde o colecție vastă de tablouri şi lucrări de artă ale artiştilor locali, precum și diverse obiecte de artă religioasă şi sculpturi. Înfiinţat în anul 1984, muzeul funcţionează în Parcul Central din aprilie 1993, într-o clădire care fusese construită pentru a-i servi drept casă de protocol lui Nicolae Ceauşescu.

Muzeului Judeţean Gorj

 

 

 

 

Locatie: Str. Geneva, nr. 8
Telefon: +40 253 212 044
Email: [email protected]
Website: www.muzeugorj.ro
Program de vizitare:
• Luni: Închis
• Marți – Duminică: 09:00 – 17:00

Clădirea este un monument eclectic construit în 1894, funcționând întâi ca sediu al Prefecturii, apoi ca sediu al tribunalului și, în cele din urmă, ca sediu al muzeului. În anul 1996, secţia de istorie şi arheologie a Muzeului Judeţean Gorj a luat numele lui Alexandru Ştefulescu, părintele istoriei Gorjului. Muzeul are în patrimoniu peste 24 000 de obiecte referitoare la istoria Gorjului, cuprinzând şi o galerie de prezentare a personalităţilor gorjene începând cu secolul al XVI-lea.

Primăria Muncipiului Târgu Jiu

 

 

 

Locație: B-dul Constantin Brâncuși, nr. 19

 

Primăria Muncipiului Târgu Jiu, clădire ce impresionează prin stilul arhitectonic şi prin dimensiunile sale, a fost construită în anul 1932, după planurile arhitectului Taşcu Ciulei, cu scopul iniţial de a fi folosită ca sediu al Căminului de Ucenici al Corporaţiei Meșteșugărești. La solemnitatea prin care s-a pus piatra de temelie au participat oameni de seamă ai vremii: Grigore Iunian (fost ministru al muncii şi justiţiei), D.R. Ioaniţescu (ministru în exerciţiu al muncii, ocrotirilor sociale), Stavri Cunescu (inginer), Mihail Enescu (director general al Casei Centrale a meseriilor).

Sediul Universității „Constantin Brâncuși”

 

 

 

Sediul Universității „Constantin Brâncuși” – Str. Victoriei, nr. 24

Familia Cămărășescu a fost cea care a edificat acest monument arhitectonic în jurul
anului 1890. Alecu Cămărășescu (1848 – 1893) a ridicat casa pentru nevoile familiei sale numeroase, dar și pentru afacerea pe care a înființat-o aici: un hotel de lux și un restaurant. Clădirea are un stil arhitectonic sobru. Palatul Justiției a funcționat aici până în 1995, când s-a finalizat construcția
noului sediu.

Teatrul Dramatic Elvira Godeanu

 

 

 

Locatie: Str. Victoriei, nr. 35

Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”

Teatrul poartă numele Elvirei Godeanu, o actriță de teatru și film de excepţie care s-a născut la 13 mai 1904 în Bucureşti, dar care şi-a petrecut copilăria și adolescenţa în Târgu Jiu, unde şi-a efectuat şi studiile. De la data de 26 octombrie 2002, teatrul dispune de o sală nouă, modernă, în care au loc stagiuni teatrale apreciate de public, festivaluri de teatru şi alte tipuri de manifestări culturale.

 

Biblioteca Județeană Christian Tell

 

 

 

Bazele Bibliotecii au fost puse în 1933, iar pe 1 decembrie 1934 a avut loc angajarea
primului bibliotecar. Sediul bibliotecii reprezintă fosta casă a lui Gheorghe Săvescu, unul dintre gospodarii de frunte ai județului.

După procesul de naționalizare din 1950, în casa familiei Săvescu a funcționat, pentru o scurtă perioadă de timp, Primăria Târgu Jiu.

Casa „Grigore Iunian”

 

 

 

Locatie: B-dul Republicii, nr. 1

Casa „Grigore Iunian” a fost construită în partea a doua a anilor ´30, în stil neoromânesc, cu accent pe elevaţiile din piatră folosite în aproape tot registrul decorativ: soclu, ancadramente, balus-trade, coloane, cornişe.

Casa a aparținut omului politic Grigore Iunian (1882 – 1939), care a îndeplinit și funcția de ministru, iar în 1932 a înființat Partidul Radical Țărănesc, mare parte din viaţă trăind şi activând în Târgu Jiu. Mormântul său se află în cimitirul ortodox din strada Narciselor, Târgu Jiu, și este declarat monument istoric.

Casa Măldărescu

 

 

 

Locatie: Str. Tudor Vladimirescu, nr. 36

Casa Măldărescu este cea mai veche construcție laică din oraș, fiind ridicată

în jurul anului 1719. De-a lungul timpului, imobilul a avut mai multe întrebuințări.

Casa memorială „Iosif Keber”

 

 

 

Casa poartă numele pictorului gorjean Iosif Keber (30 iulie 1897 – 19 aprilie 1989), renumit pentru pictarea a numeroase biserici din țară și din străinătate, a fost proiectată de către arhitectul Iulius Doppelreiter.

În prezent, clădirea este monument istoric, și adăpostește Secția de Artă „Iosif Keber” a Bibliotecii Județene „Christian Tell”, care cuprinde sute de tratate și albume de pictură de mare valoare donate de pictorul Iosif Keber.

Acest spațiu este cadrul perfect pentru desfășurarea de evenimente precum: ateliere creative, cursuri de artă, seri de muzică și film.

Casa „Vasile Moangă”

 

 

 

Locatie: Str. Siretului, nr. 30

Casa „Vasile Moangă” a fost construită în jurul anului 1770, fiind proprietatea

sameşului Vasile Moangă, prieten al lui Tudor Vladimirescu, căruia, conducătorul

revoluţiei i-a destăinuit, în ianuarie 1821, planul mişcării organizate cu pandurii săi.

În anii ’80, prin decizia autorităților, clădirea-monument istoric a devenit gazda secţiei pentru copii a Bibliotecii Judeţene. Imobilul a fost retrocedat în anul 2007 moştenitorilor familiei Frumuşeanu, familie care a deţinut imobilul înainte de naţionalizare, și vândut ulterior unui alt proprietar.

Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu”

 

 

 

Locatie: B-dul Ecaterina Teodoroiu, nr. 270

Aici sunt expuse fotografii, documente şi obiecte ale Ecaterinei Teodoroiu, reconstituind fidel atmosfera în care a trăit cea care a fost numită Eroina de la Jiu.

Podul Jiului (Ferdinand)

 

Podul Jiului (Ferdinand) este martorul luptelor care s-au purtat de-a lungul
râului Jiu în Primul Război Mondial.

În dimineaţa zilei de 14/27 Octombrie 1916, bătrânii, femeile şi copiii din Târgu Jiu au reuşit să respingă atacul trupelor germane care voiau să ocupe oraşul.

Casa „Barbu Gănescu”

 

 

 

Casa „Barbu Gănescu” – Muzeul Național „Constantin Brâncuși”
Locatie: Piața Victoriei, nr. 1

Cișmeaua (Fântâna) Sâmboteanu

 

 

 

Cișmeaua (Fântâna) Sâmboteanu

Locație: Aleea Fântânii

A fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea de către clucerul Ianache Sâmboteanu, ispravnic al județului Gorj, fiind locul de unde sacagii aprovizionau cu apă locuitorii orașului.

Colegiul Național Tudor Vladimirescu

 

Colegiul Național Tudor Vladimirescu

Str. Unirii, str. Unirii, nr. 13

Colegiul Tudor Vladimirescu a fost înființat în septembrie 1890 Aici a funcționat, pe lângă gimnaziu, Școala de ceramică inițiată de directorul gimnaziului Iuliu Moisil și de arhitectul șef al județului, Aurel Diaconovici, dar și Muzeul Gorjului, primul muzeu de acest tip din țară constituit în 1894 din inițiativa unui grup de intelectuali de marcă ai Gorjului

Colegiul Național Spiru Haret

 

 

 

Str. 1 Decembrie 1918, nr. 106

Localul a fost inaugurat în 1925 când s-a montat și placa de marmură din holul central. Acum, Școala Generală și Liceul, poartă numele ctitorului învățământului modern din România, Spiru Haret, încă din 1932.

Sari la conținut